A férfi intim szőrtelenítés története

A férfi intim szőrtelenítés mára általános kozmetikai kezeléssé vált.
A férfi intim szőrtelenítés története

De hogy alakult a férfiasság felfogása a történelem során? Mit mesél a szőrtelenítés története a társadalmi normák és a higiéniai gyakorlatok változásáról vagy a technológia fejlődéséről? Cikkünkben a férfi szőrtelenítés történetébe nyerhetsz betekintést!

Férfi intim szőrtelenítés az idők során

Az évszázadok során a férfi szőrtelenítést más-más céllal, eszközökkel és anyagokkal végezték. Hála a történelemkutatásnak, ma már rengeteget tudunk őseink higiéniai szokásairól, illetve a különböző korokban uralkodó társadalmi elvárásokról és szépségideálokról.

  1. Történelem előtti idők

Talán nem is gondolnád, de már időszámításunk előtt több ezer évvel is szőrtelenítettek őseink. Sőt, a mai borotvák elődei is ezekben a korai időkben jelentek meg.

A férfiak mellkasának szőrtelenítése az erőt szimbolizálta, emellett olyan gyakorlati célokat is szolgált, mint a kártevők távoltartása és a testhőmérséklet szabályozása.

  1. Ókori civilizációk

Az ősi civilizációkban a női és férfi intim szőrtelenítés nemcsak higiéniai célokat szolgált, de a szépség kifejezésévé is vált. A régészeti leletek arra utalnak, hogy időszámításunk előtt 3000 évvel már olyan eszközöket használtak, mint a kovakőből készült borotva.

Az ókori Egyiptom

Az ókori Egyiptomban a szőrtelenség a tisztaság jelképe volt. A gyantázás elsősorban higiéniai célokat szolgált. A forró éghajlaton a teljes testet szőrtelenítették, beleértve a hajat is.

Az ókori kozmetikumokban gyakran kifejezetten káros, agresszív anyagokat használtak, mint például az arzén-triszulfát, ami akár súlyos égési sérüléseket is okozhatott. Kevésbé agresszív módszer volt cukorgyanta, amelyet víz és cukor keverékéből kevertek ki. A férfi intim szőrtelenítést is ezzel a kevésbé rizikós módszerrel végezték.

A civilizáció jelképe a Római Birodalomban

A Római Birodalomban a szőrtelenítés osztálykérdéssé vált. A szőrtelen test státuszszimbólum volt, emellett pedig higiéniai célokat is szolgált, hiszen a meleg éghajlatban gyorsan terjedő betegségek megelőzésében is segített.

Ebben a korszakban a nők és a férfiak is szőrtelenítettek, ehhez pedig tűzkőből készült borotvákat, habkövet és korai csipeszeket, „volsellákat” használtak. A teljes test szőrtelenítéséhez a női és férfi intim szőrtelenítés is hozzá tartozott.

A görög szépségideál

Az ókori egyiptomi és római birodalmakhoz hasonlóan a régi görögök is a barbárság jelének tekintették az intim testszőrzetet. A sima, szőrtelen test szépségideállá vált, ennek eléréséhez pedig élesített köveket, később pedig bronz borotvákat használtak.

A szőrtelenítés, mint vallási gyakorlat

A test teljes szőrtelenítését számos kultúrában vallási céllal végezték.

A késő középkori iszlámban erre nyilvános fürdőkben került sor, amelyeket a férfiak és a nők külön látogatták. A rituális tisztálkodás a muszlim vallás fontos eleme, amelynek általános része a női és férfi intim szőrtelenítés is. Indiában, Kínában és Japánban szintén kultikus célból végezték a szőrtelenítést.

  1. A középkor és a reneszánsz között

A középkori Európában a személyes higiénia és a szőrtelenítés nem állt a fókuszban, ugyanakkor a 16-17. században I. Erzsébet divatba hozta az arc rendszeres borotválását. Más a helyzet azonban férfi intim szőrtelenítéssel.

Sem az észak-európai, hidegebb éghajlat, sem az aktuális szépségideál nem támogatta az intim szőrtelenítés elterjedését Európában. A férfiak esetében pedig ez egészen a 20. század második feléig így is maradt. A nőknél viszont már a reneszánsz időszakában ismét divatba jött az intim területek szőrtelenítése.

A 19. és 20. század

Az ipari forradalommal elérhetővé váltak a tömegesen gyártott, modern borotvák. Az első, mai értelemben vett borotvát 1760-ban találta fel Jean Jacques Perret francia borbély. Ennek továbbfejlesztéseként dobta piacra száz évvel később King Camp Gillette a biztonsági borotvát.

Ezeket az eszközöket először csak férfiak használták, mégpedig az arcszőr eltávolítására – a férfi intim szőrtelenítés azonban továbbra sem volt elterjedt.

A divatipar térnyerésével és a szépségideál változásával azonban az 1980-as évektől a férfi intim higiénia is egyre nagyobb teret kapott, így a férfi intim szőrtelenítés is újra divatba jött. A sima, szőrtelen test ekkor már nemcsak a nők számára volt a tisztaság és igényesség szinonimája.

A férfiasság eszményének változásával egyre több intimkozmetikai szalon kezdett férfiak számára is szolgáltatásokat nyújtani, mára pedig az intim szőrtelenítés férfiaknak teljesen általánossá vált.

Összegzés

A férfiak intim szőrtelenítése a nőkhöz képest sokkal kisebb szerephez jutott a történelem során. Az ókori szépségideálok után a férfi intim szőrtelenítés csak a 20. század második felében lett ismét népszerű, nagyrészt a divatipar által diktált új szépségideálnak köszönhetően.

Manapság pedig már nemtől függetlenül veheted igénybe a legmodernebb intimkozmetikai szolgáltatásokat. Egy minőségi intimkozmetika igényes férfiaknak nyújt profi kezeléseket. Az olyan szalonokban, mint a Naturiti, hozzáértő szakemberek végzik a kezelést a te egyéni bőrtípusod igényeihez alkalmazkodva.

Kapcsolódó cikkek

3 tévhit az ajakfeltöltésről

3 tévhit az ajakfeltöltésről

Talán Önnek is feltűnt, hogy az utóbbi időben egyre keresettebb orvosesztétikai eljárás lett az ajakfeltöltés, amely teltebb, fiatalosabb ajkakat ígér.

A parfümök története: egy illatos utazás az időben

A parfümök története: egy illatos utazás az időben

Amióta világ a világ, azóta ismeri és szereti az emberiség az illatok varázslatos, olykor misztikus, néha ismeretlen, máskor túlontúl ismerős univerzumát.