Szauna hatásai – Miért jó szaunázni?

A szaunát és annak gyógyhatását az északi népek vélhetőleg már több ezer éve ismerik. Lássuk, miért érdemes manapság rendszeresen szaunázni!
Szauna hatásai – Miért jó szaunázni?

Szauna hatásai az immunrendszerre, bőrre, idegrendszerre, anyagcserére

A rendszeres szaunázás immunerősítő, bőrfiatalító, és még az idegrendszeri problémákra is jótékony hatással van. Nem is akárhogy! A felpörgött élettel járó stressz valamint az álmatlanság kezelésében is segít. A szauna gyorsítja az anyagcserét, ezáltal arra ösztönzi a szervezetet, hogy megszabaduljon a méreganyagoktól. A forró levegő a baktériumok szaporodásának sem kedvez.

Most lehet, hogy meg fogsz lepődni, de a szaunázás leginkább a lázas állapotra hasonlít. Olyan folyamatok mennek végbe a szervezetünkben szaunázás közben, mint amikor belázasodunk. A láz a szervezet védekező reakciója, segítségével beindul a szervezet öngyógyító folyamata. A szaunázás pedig ehhez hasonló. A forró helyiségben felmelegedett test öngyógyító folyamatai ezerrel felpörögnek.

Szauna hatásai a szívre, a vérkeringésre

A szaunázás edzi a szívet és javítja a vérkeringést, éppen ezért a magas vérnyomással és szívproblémával küzdőknek csak orvosi engedéllyel lehet szaunázni. A rendszeres szaunázás erősíti az immunrendszert, de a lappangó betegségeket is felszínre hozhatja, ami után könnyebben megbirkózik vele a szervezet. A szauna hatására a mirigyrendszer működése is fokozódik, ennek köszönhetően új életre kel a szervezetünk.

Szaunázás ellenjavallatai

A szauna jótékony hatásai ellenére vannak emberek, akik számára nem ajánlott a szaunázás. A magas vérnyomással, szívbetegséggel küzdők, az epilepsziások, a vesebetegek, az ízületi gyulladásban szenvedők nem vehetik igénybe. Kisgyerekeknél sem ajánlott. Hat éves kor után szabad elkezdeniük a szaunázást, de mielőtt így történne, mindenképp kérjétek ki a gyerekorvos véleményét. A gyerekek mindig az alsó lépcsőn üljenek, hogy ne terhelje meg őket annyira a nagy meleg.

Szauna hatásai – honnan ered a szaunázás?

A szauna az északi népek több ezer évvel ezelőtti felfedezése. Alkalmazták mosakodó helyiségként, melegedőként, később pedig izzasztó hatásával segítették a beteget gyógyulását. A finn szauna kétezer éves múltra tekint vissza. A finnek pedig azért lettek a szaunakultúra meghonosítói, mert náluk maradt meg igazán a szaunázás ősi hagyománya. A szauna tehát a finn és az északi népek kultúrájának szerves része lett. Ők úgy tartják, hogy: ,,a szaunázás kis mértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”. Ahogy telt az idő egyre nagyobb fejlődésen ment keresztül a szauna és a szaunázási szokások is. Megjelentek például az infravörös sugárzással működő infraszaunák, de emellett van füst szauna és mobil szauna is már.

Szaunázás hatásai – a szaunázás menete

A szaunázásra mindig szánjunk kellő időt, ne kapkodjunk, ne idegeskedjünk, ha túlzsúfolt a napunk inkább válasszunk egy másik időpontot. Ez azért fontos, mert idegesen, feszülten nem fogja elérni a kellő hatást a szaunázás. Mielőtt beülnénk a forró helyiségbe kerüljük az alkohol és a cukros üdítők fogyasztását. Egy-két órával előtte igyunk, együnk, fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet és zsírszegény ételeket. A szaunázás előtt mindenféleképp zuhanyozzunk le, majd törölközzünk szárazra és csak úgy üljünk be a helyiségbe. Ékszereket ne hagyjunk magunkon, hiszen, ha felmelegszik, akár sérülést is okozhat. Mielőtt belépnénk a szaunahelyiségbe, hagyjuk kint a papucsunkat.

A szaunában 15-20 percig tartózkodjunk, ha ennél hamarabb érezzük úgy, hogy túlforrósodtunk menjünk ki inkább, ne várjuk meg, míg rosszul leszünk. Miután kimentünk a helyiségből hűtsük le a testünket. Ha nem bírjuk a merülő medencét, zuhanyozzunk le. A szaunázás után fontos a szervezet pihenése is, legalább annyi ideig relaxáljunk utána, mint amennyi időt bent tartózkodtunk. Ami még elengedhetetlen, a hidratálás! Szaunázás után fogyasszunk szénsavmentes ásványvizet. Legalább egy fél litert kortyolgassunk el egy óra alatt.

Milyen szauna típust válasszunk? Infraszauna vagy finnszauna?

Mindkét szauna fajtának megvannak a maga sajátosságai és jótékony hatásai. De lássuk mégis miben különböznek. Az infraszaunában az infrasugárzók melegítik fel a testünket, úgy, mint a természetes napfény. Ennek hatására testünk belülről melegszik kifelé. Az infraszauna fokozza az anyagcsere folyamatokat, jó hatással van a szív-és érrendszer működésére, csökkenti a reumás fájdalmakat, és a bőrt is szépíti. Vizsgálatok kimutatták, hogy a sebgyógyulást is gyorsítja. Az infraszauna szívbarát, hiszen a finn szaunával ellentétben, – ahol 70 és 100 fok között van a hőmérséklet – csak 40-60 fokos. A finn szauna eredményessége korlátozottabb, mert csak néhány milliméter mélyre jut a bőr alá, az infrasugarak pedig a legmélyebb rétegekbe is eljutnak. Az infraszaunát egy kis idő után akár mindennap lehet használni, míg a finn szaunát hetente kettőnél több alkalommal nem ajánlott. Így tehát, aki nem bírja a nagy meleget annak inkább az infraszauna ajánlott.

A szaunázás kellékei – szauna sapka, szauna törölköző

Eddig azt gondoltad, hogy elég, ha fürdőruhában vagy épp meztelenül behuppansz a szaunahelyiségbe? Na akkor most felnyitjuk a szemed! A szaunázásnak is vannak kellékei, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy még kényelmesebb és hatékonyabb legyen a forró helyiségben eltöltött idő. Az egyik ilyen kellék a szauna sapka. Ez a fejfedő olyan anyagokból készül, melyek jól szigetel. Ilyen például a len vagy a gyapjú. A szauna sapka azért jó, mert a kabinban nagyon kellemetlen, amikor a fejünk felforrósodik, ez a fejfedő viszont nem hagyja ezt. Ráadásul a forró levegő a hajnak sem tesz jót, a szauna sapka pedig óvja a hajkoronát is. A szauna lepedő is nagyon hasznos. Szaunázásokkor kettőre is szükséged lehet. Az egyiket tedd magad alá, a higiénia miatt, a másikat pedig csavard magadra, így nyugodtan leveheted a fürdőruhádat, elég, ha a szaunatörölközőt teríted magadra. Sokkal kellemesebb és jobb lesz így szaunázni.

Illóolajok a szaunában

A szaunaélményt még élvezetesebbé és hangulatosabbá teszik az illóolajok. Persze van néhány dolog, amit nem árt betartani. Mindenféleképp 100%-os tiszta illóolajat használj, és csak nagyon keveset belőle, hiszen a túl erős illatok fejfájást okozhatnak a kis helyiségben. Mielőtt illóolajos vizet öntenél a forró kövekre, kérdezd meg a bent ülőket, nem zavarja-e őket az illóolaj. Ha pedig nem akarsz a kőre locsolni, akkor a törölköződ sarkára cseppents egy picit és úgy menj be szaunázni, így nem csinálsz túl nagy illatfelhőt, de mégis segít a relaxálásban.

Kapcsolódó cikkek

Szauna hatásai – Miért jó szaunázni?

Szauna hatásai – Miért jó szaunázni?

A szaunát és annak gyógyhatását az északi népek vélhetőleg már több ezer éve ismerik. Lássuk, miért érdemes manapság rendszeresen szaunázni!

Az izomépítésben is segít a Fitfoodway étrendje

Az izomépítésben is segít a Fitfoodway étrendje

Az edzések remek kiegészítője lehet ez az otthon fogyasztható menüsor.

4 tipp az egészségesebb élet kialakítására - akaraterő is kell hozzá

4 tipp az egészségesebb élet kialakítására

Az egészséges élet kialakításához először is az elhatározás a legfontosabb lépés. Ha még mi sem vagyunk biztosak abban, hogy változtatni szeretnénk, úgy nem lesznek sikerélményeink. Mutatunk 4 tippet, amelyek segíthetnek az egészségesebb élet kialakításáb