4 tipp a téli alvásproblémák ellen

A téli hónapok során a legtöbb ember nehezebben és rosszabbul alszik.
4 tipp a téli alvásproblémák ellen

A sötét, a mozgáshiány, a nem megfelelő étkezés kedvezőtlenül befolyásolhatják az alvás minőségét, annak mennyiségét. Ez már csak azért is jelent problémát, mert ha nem tudjuk magunkat kipihenni, akkor nehezebben ébredünk, elkésünk a munkából, nem tudunk koncentrálni, de sokszor még a vezetésre, valamint a tanulásra is rossz hatással lehet.

Szerencsére van megoldás, hiszen számos apróság segíthet bennünket abban, hogy megoldjuk a téli alvásproblémáinkat.

Mit tegyünk, hogy jobban aludjunk télen?

Az első és legfontosabb, hogy már reggel engedjünk be elegendő fényt az otthonukban. Az esti elalvás sosem az ágyban kezdődik, hanem reggel, ébredéskor. A reggeli fény segít szabályozni a melatonin termelést, ami az alvás egy fő alappillére.

1. Sétáljunk eleget

Ha tehetjük, akkor napközben sétáljunk eleget. Aki nem sportol és mozog rendszeresen, annak különösen fontos, hogy reggel a munkába menet, esetleg ebédidőben, vagy hazafelé gyalog menjen mindenhova. Mivel télen gyakran sötétben megyünk dolgozni, délután pedig sötétben is térünk haza, így alig látunk fényt, világosságot, napsugarakat. Egy pár perces séta ebédidőben sokat segíthet abban, hogy a kinti fény jótékonyan hathasson az éjszakai alvásunkra.

2. Felejtsük el a napközbeni alvást

Bármennyire is csábító reggel tovább aludni, esetleg délután ledőlni egy kicsit, lehetőleg ne tegyük meg. Ez este még visszaüthet, hiszen sokkal nehezebben megy majd az elalvás, ráadásul még az alvás minősége sem lesz olyan, mint kellene.

3. Menjünk el sportolni

Bár télen hideg van, a nappalok pedig rövidek, így nem sok motivációnk van sportolni, hetente legalább 3-4 alkalommal érdemes beiktatni valamilyen mozgást. A legtöbb esetben nem lesz elég az ebédidőben tett pár perces séta, heti 150 perc intenzív mozgásra lenne szükségünk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és megfelelően tudjuk aludni.

4. Ne legyen túl meleg éjszaka

Sokan ott követik el a hibát, hogy estére nagyon befűtenek, a melegben azonban képtelenség megfelelően pihenni. A vastag paplanok télre webáruházból is beszerezhetőek, amelyek abban nyújtanak segítséget, hogy a 19-20 fokos hálószobában nyugodtan tudjunk aludni és ne fázzunk az éjszaka során. Az alvás minőségét ugyanis jelentősen befolyásolja, hogy hány fokra tekerjük fel a fűtést a házban. A legjobb, ha elalvás előtt még szellőztetünk egy kicsit, így levegőben sem lesz hiány.

Összegezve

A legtöbb ember rosszul alszik télen. Ennek oka a mozgáshiány életmód, a kevés napfény, valamint a túlzottan meleg szoba. A fent említett tippekkel garantáltan jobban telnek majd az éjszakák.

Kapcsolódó cikkek

Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?

Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?

A magas vércukorszint már csak azért is veszélyes, mivel idővel, 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.

A magas vérnyomás kezelése természetes módszerekkel

A magas vérnyomás kezelése természetes módszerekkel

A kezeletlen magas vérnyomás sok veszélyt hordoz magában, hiszen megnöveli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.