A magas vérnyomás kezelése természetes módszerekkel

A magas vérnyomás nagy veszélyeket hordoz magában, hiszen, ha kezeletlen marad, úgy károsodhat az érrendszer és a szív, ami pedig olyan betegségek okozója lehet, mint szívinfarktus, stroke és szívelégtelenség. A magas vérnyomás kezdetben nem okoz tüneteket, de közben folyamatosan roncsolhat egyes szerveket, és jelentősen rontja az életminőséget. Ha a kezdeti szakaszban teszünk lépéseket, úgy jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat és akár még a vérnyomásproblémáink is megszűnhetnek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a magas vérnyomás problémája a múlté legyen? Mutatjuk a megoldásokat!
A magas vérnyomás kezelése természetes módszerekkel

A táplálkozás fontossága

Ma már szinte minden betegségnek van diétája, étrendje, így a magas vérnyomás problémájának megszűnéséhez is hozzájárulhat az, ha változtatunk az étkezési szokásainkon. A DASH - diéta vagy étrend, is sokat segíthet a magas vérnyomás problémájának megoldásában. A DASH - diéta kicsit hasonlít a mediterrán étrendhez, hiszen elsősorban a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sovány fehérjék, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a diófélék fogyasztását helyezi előtérbe. Mivel ez a diéta a só-bevitelt is szabályozza, így már néhány hét alatt csökkenti a magas vérnyomást.

Testmozgással a magas vérnyomás ellen

Amennyiben nem változtatunk az életmódunkon, úgy nem is várhatunk eredményeket. Ahhoz, hogy a vérnyomásunk normalizálódjon, rendszeres testmozgásra is szükségünk van. Ahhoz, hogy a vérnyomásunkat kordában tartsuk, úgy hetente legalább 150 percnyi mérsékelt testmozgásra van szükségünk. Milyen mozgásformák javasoltak? A vérnyomás csökkentéséhez megfelelő lehet a séta, az aerob testmozgás vagy éppen a kerékpározás. Természetesen, csak fokozatosan kezdjünk el mozogni, és mindenképpen kérjük ki az orvosunk tanácsát, amennyiben magas vérnyomás betegséget diagnosztizált nálunk az orvos.

A természetes vízhajtók alkalmazása

Azoknak, akik magas vérnyomásban szenvednek, gyakran írnak fel vízhajtó gyógyszereket. Ezek a gyógyszerek csökkentik a szívre nehezedő terhet, ezzel is segítve a vérnyomás normalizálódását. A természetben is léteznek vízhajtók, így ezekkel is érdemes próbálkozni, persze csakis orvosi javallatra. Ilyen természetes vízhajtó a pitypang, a petrezselyem, a boróka és a gyömbér.

Meditáció és vérnyomáscsökkentés

A magas vérnyomást csökkentheti és normalizálhatja, ha relaxációs technikákat alkalmazunk. Ilyen relaxációs technika lehet a jóga, a meditáció, a tai chi és a légző gyakorlatok. Amennyiben életmódot váltunk, azaz rendszeresen mozgunk, étrendet váltunk, és elsajátítunk egy-két stresszkezelő technikát, úgy a vérnyomásunk is rendeződhet. Néhány gyógynövény is segíthet a vérnyomás csökkentésében, például a fokhagyma, a fahéj, a gyömbér, vagy a kardamom.

Kapcsolódó cikkek

Minden, amit a lézerterápiáról tudni kell

Minden, amit a lézerterápiáról tudni kell

A hideglézer technológia népszerűsége az egészségügyben és a szépségiparban is növekszik.

Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?

Milyen hatással van a magas vércukorszint a test működésére?

A magas vércukorszint már csak azért is veszélyes, mivel idővel, 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.

4 tipp az egészségesebb élet kialakítására - akaraterő is kell hozzá

4 tipp az egészségesebb élet kialakítására

Az egészséges élet kialakításához először is az elhatározás a legfontosabb lépés. Ha még mi sem vagyunk biztosak abban, hogy változtatni szeretnénk, úgy nem lesznek sikerélményeink. Mutatunk 4 tippet, amelyek segíthetnek az egészségesebb élet kialakításáb