6 lépés a hatékony gyerekneveléshez

A gyermeknevelés az egyik legnehezebb feladat a világon. A gyerekek nevelését nem lehet pusztán könyvekből megtanulni. Készülni természetesen lehet rá, mégis adódhatnak olyan helyzetek, amelyekről egyetlen könyv sem szól, mégis meg kell azokat oldani. A szülőségre nem igazán lehet rágyúrni, abba bele kell, csöppenni, aztán helyt kell állni, hiszen erről is szól apának és anyának lenni. Mégis milyen feladata van egy szülőnek, milyen lépéseket nem szabad kihagyni a gyermek gondozása, nevelése során? A cikkből kiderülnek a legfontosabbak.
6 lépés a hatékony gyerekneveléshez

1. A következetesség a legfontosabb

A következetesség az egyik sarkalatos pontja a gyermeknevelésnek. Mit is jelent ez pontosan? Többek között azt, hogy a szülő nem csaponghat. Nem lehet valamit a gyermeknek egyik nap megengedni, míg a másik nap megtiltani. A gyermeknek keretekre van szüksége és ezt csakis szabályokkal, a következetes neveléssel érhetjük el. A gyermeknek szüksége van ugyan szabályokra, de nem diktatórikus fenyegetőzésre. Mit érünk el az ijesztgetéssel? A fenyegetés megzavarja a gyermeket, fokozza a negatív reakcióit és a szülő tekintélyén is csorba esik. Az észszerű szabályok segítik a gyermek fejlődését és ezekkel, csakis a gyermek érdekeit szolgáljuk.

2. Az önértékelés fokozása is kiemelt feladat

A kisgyerek önértékelését a szülő nevelési módszere is meghatározza. A szülő szavai nagy hatással vannak a gyermek önértékelésre. Nagyon fontos, hogy hagyjuk a gyermeket kibontakozni és bizonyos dolgokat önállóan elvégezni, még akkor is, ha kezdetben sokat hibázik. Ezek az első lépések is növelik az önbizalmát. Ellenben a gúnyos, lekicsinylő megjegyzések mélyen belemarnak a gyermek lelkivilágába és értéktelennek fogja érezni magát. Szavakkal is éppen úgy lehet bántalmazni, mint tettekkel. A verbális bántalmazás is bántalmazás, még ha sokak számára nem is tűnik annak.

3. A helyes kommunikáció is lényeges

A gyermek már akkor is kommunikál, amikor még nem tud szavakat formálni. Sok esetben a viselkedésével küld számunkra jeleket, ezért nem mindegy, hogy a szülő, hogyan reagál ezekre a megnyilvánulásokra. A szülő egy idő után megtanulja a babanyelvet. Nem csak az a szülő feladata, hogy a gyermeke viselkedéséből megértse a gyermek érzelmeit és belső világát, de szülői misszió az is, hogy segítsen a gyermek verbális kommunikációs készségeinek fejlesztésében.

4. A szeretet kimutatása

Nem tűnik nehéz feladatnak, mégsem könnyű néha. Természetesen, nem a szavakban, vagy a tettekben kifejezett szeretetről van szó, hiszen a gyermek kisebb korában, a napnak nincs is olyan perce, hogy ne ölelgetnénk, puszilgatnánk a gyermekünket. A szeretet kimutatása akkor nehezebb, amikor a gyermek már önálló akarattal rendelkezik, és saját vágyai vannak, illetve a saját döntései mellett kardoskodik. A szülőnek nem csak akkor kell képesnek lenni, kimutatni a szeretetét, amikor azt ki kell mondani, hanem a gyermek nagyobb korában, amikor el kell őt engedni és hagyni kell az önállóság útján lépegetni.

A szülő, egy minta a gyermeke számára. A gyerekek már egészen kicsi koruktól utánozzák a környezetükben élőket. Ezért nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk nekik. Amennyiben a gyermek, a családban a kedvességet, a tiszteletet, az őszinteséget és a szeretetet tapasztalja meg, akkor ő is ezeket fogja előtérbe helyezni, vagyis ilyen mintát visz majd magával az útjára.

6. A családi struktúra és a biztonság megteremtése

A gyermek szükségleteinek kielégítése és a szeretet biztosítása mellett, a biztonságérzet megteremtése az egyik legfontosabb feladat a szülő számára. A biztonság nem csak azt jelenti, hogy a szülők harmóniában élnek, hanem azok a bizonyos, cikk elején említett szabályok és keretek betartása is oltalmat jelent a gyermek számára. A mindennapi rutin is ezt a biztonságot nyújtja. Ez pedig ismét csak a következetes nevelést erősíti, hiszen a szülő nem teheti meg, hogy egyik nap megenged valamit, a másik nap pedig ugyanazt tiltja, mert ezzel csak összezavarja a gyermeket.

Kapcsolódó cikkek

5 egyszerű tipp, hogy az újszülött szobája kényelmes és komfortos legyen - A pici baba érkezése nagy izgalommal jár együtt

5 egyszerű tipp, hogy az újszülött szobája kényelmes és komfortos legyen

Minden szülő izgatott, amikor a születendő gyermeket várja, és a szükséges dolgokat szerzi be a babának. A cikkben bemutatjuk, melyek azok a dolgok, amelyek az első hónapokban szükségesek a babaszobában.

Meghatalmazások válás során: Ezekre figyeljen!

Meghatalmazások válás során: Ezekre figyeljen!

A válás egy jogi eljárás, amelynek során a házastársak hivatalosan, illetve jogilag megszüntetik házasságukat vagy élettársi kapcsolatukat.