A padlófűtés is lehet zöld

Csatlakozzon hozzánk, és fedezze fel a sugárzó padlófűtés csodálatos világát. Összehasonlítjuk a padlófűtést a hagyományos radiátorral, feltárjuk a modern, fenntartható alternatíva számos előnyét, és megbeszéljük a hátrányait is. Ha a sugárzó padlófűtésre való átálláson gondolkodik, akkor jó helyen jár.
A padlófűtés is lehet zöld

Mi az a sugárzó padlófűtés?

A sugárzó padlófűtés a fűtés egyik modern, helytakarékos formája. A hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben, amelyek radiátorból bocsátanak ki hőt, a sugárzó padlófűtés a padló alatt van elhelyezve, hogy az egész helyiséget egyenletesen melegítse fel - mondja Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Kétféle sugárzó padlófűtés létezik; vizes és elektromos padlófűtés. A padlófűtéses szivattyúk a kazánból csöveken keresztül melegítik fel a vizet, amely aztán felmelegíti a helyiséget. Az elektromos padlófűtés ugyanezen hatás elérése érdekében kábeleken keresztül továbbítja az áramot. Míg a melegvizes sugárzó padlók körülbelül háromszor olcsóbbak, mint az elektromos társaik, a telepítési költségük magasabb.

Sugárzó padlófűtés és a radiátorok

A központi fűtés úgy működik, hogy felmelegített vizet szivattyúzunk a kazánból a radiátorba. Ezután a radiátor hőt bocsát ki, hogy felmelegítse a helyiséget. A radiátorokkal azonban az a probléma, hogy a szoba egyik része melegebb lesz, mint a másik. Ha fázik, kénytelen magasabb fokozatra kapcsolni a fűtést abban a reményben, hogy a hő tovább terjed.

A megoldás? A sugárzó padlófűtés, amely az egész szobát egyenletesen és hatékonyan fűti fel. Így búcsút inthet a hideg napoknak, és nem kell a radiátor mellett ülnie. A közhiedelemmel ellentétben ugynis a sugárzó padlófűtés nem csak a padlót fűti: a meleg levegő felemelkedik, így biztos lehet benne, hogy az egész helyiség felmelegszik.

Ezen felül a sugárzó padlófűtésnek elegendő 25-30 fok közötti hőmérsékleten kell működnie, hogy hatékony legyen. Míg a radiátorokat magasabb hőmérsékletre, általában 60-80 fokra kell beállítani. Ez a fűtési mód tehát nemcsak a szénlábnyomát, hanem az energiaszámláit is csökkenti.

Ennek ellenére nem muszáj teljesen kiiktatnunk a radiátorokat az életünkből, hiszen a sugárzó padlófűtők és radiátorok akár párhuzamosan is használhatók.

Kapcsolódó cikkek

A padlófűtés is lehet zöld

A padlófűtés is lehet zöld

Mit érdemes tudni a padlófűtésről?