Különleges kávék világszerte

Bemutatjuk a kávéfajtákat is.
Különleges kávék világszerte

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, melyet a különböző kultúrákban számtalan egyedi formában, melegen és hidegen áztatva készítenek és fogyasztanak el. Érdemes utána olvasni a különböző szokásoknak és ízvilágoknak, a baristák kávékészítési eljárásainak és néha a kedvenc feketénk mellett valami újat is kipróbálni.

Espresso (Olaszország)

Az eszpresszó kis mennyiségű, erős kávé, amelyet szűk csészékben szolgálnak fel. Ugyan mára minden országban elterjedt nagy kedvenc, eredetileg Olaszországból származik. Az olaszok méltán büszkék is rá, hétköznapi szokás náluk, hogy gyakran ugranak be gyorsan kávézókba, kérnek ki egy jó erős eszpresszót, melyet barátaikkal pár szót váltva a pultnál állva fogyasztanak el.

Török kávé (Törökország)

Törökországban a kávé elkészítése igazi művészet. A török kávé finoman őrölt kávébabból és cukorból készül, és jellegzetes török kávéscsészékben szolgálják fel, amelyeknek a kávézacc ott marad az alján. A török kávé elfogyasztása lassú, közösségi élmény, gyakran édes süteményt is fogyasztanak mellé, és hosszas baráti beszélgetést folytatnak kortyolgatása közben.

Görög kávé (Görögország)

A görög kávé hasonló a török kávéhoz, hiszen szintén finomra őrölt kávét tartalmaz. Egyedisége az elkészítés módjában áll, hiszen hagyományosan homokban izzó faszénen készítik el. A görög kávé fekete és erős ízű, és gyakran kíséri édes sütemények. Hagyományosan az úgynevezett briki-ben főzik, amely rézből készült edény. Ebbe csupán egy csésze víz fér bele, majd ezt felszolgálva legtöbbször a vendég önti ki belőle magának a kávét. Görögországban a kávézás társasági program, 1-2 óráig is elbeszélgetnek közben.

Flat White (Ausztrália és Új-Zéland):

A flat white az ausztrál és az új-zélandi kávékultúra egyedi darabja. Az eszpresszó és gőzölt tej tökéletes kombinációja, amelynél a fekete kávét hófehér hab borítja. A flat white sima, krémes és könnyű ital, amely azoknak ajánlott, akik kedvelik a kávé ízét, és nem szeretnék túl sok tejjel hígítani.

Amerikai kávé (Egyesült Államok):

Az amerikai kávé egyszerű, de kedvelt ital, amelyet kávéfőzőkben készítenek. Általában hozzáadnak egy kevés forró vizet az eszpresszóhoz, így egy lágyabb és hígabb italt kapnak. Az amerikaiak főleg reggelente és a munkahelyen fogyasztanak kávét. Legújabb nagy kedvenc a Chemex kávé.

A kávé sokféleségére és a világ különböző részein kialakult egyedi kávéfogyasztási hagyományokra rengeteg példa van, és ha utánaolvasunk elkészítési módjaiknak, sokat otthonunk kényelmében, saját kávés készletünkkel is kipróbálhatunk. Remek társasági program az egyedi illat- és ízvilágú kávékülönlegességek elkészítése és elfogyasztása.

Kapcsolódó cikkek

Gin

Gin

Nem hiányozhat egyetlen partiról sem.

Az izomépítésben is segít a Fitfoodway étrendje

Az izomépítésben is segít a Fitfoodway étrendje

Az edzések remek kiegészítője lehet ez az otthon fogyasztható menüsor.

A torma felhasználása a hagyományos és modern konyhában: Receptek és felhasználási tippek

A torma felhasználása a hagyományos és modern konyhában: Receptek és felhasználási tippek

A torma, ez a csípős ízű gyökérzöldség, évszázadok óta használt alapanyag a világ számos konyhájában, a hagyományos receptektől kezdve a modern, innovatív fogásokig.