Itt a magyarázat, hogy miért alszunk rosszul egy idegen helyen

Valószínűleg senki, vagy csak nagyon kevesen ismernek olyan embert, aki nem szeret aludni.
Rossz az alvás idegen helyen - ezek az okok

Valószínűleg senki, vagy csak nagyon kevesen ismernek olyan embert, aki nem szeret aludni. És persze, hogy mindannyian a legjobban, saját házunkban, saját ágyunkban tudunk a legnyugodtabban álomba merülni. De mi van, ha valamilyen munkahelyi vagy kötelező ok miatt, esetleg szabad döntésből máshol alszunk el? Lehet, hogy nem lesz olyan jó az éjszakánk…

Az igazi otthon az, ahol a szívünk és agyunk is otthon érzi magát. Lehetünk bárhol a világban, egy luxus lakosztályban, a nagyszüleinknél vagy egy sátorban az erdőben, bizonyított tény, hogy mindegyik helyen rosszul fogunk aludni, legalábbis nem annyira jól, mint saját otthonunkban.

A Current Biology egyik tanulmányából kiderült, hogy valóban egészen más, ha egy idegen helyen alszunk. Ilyenkor ugyanis agyunknak csak az egyik fele képes mély álomba merülni, a másik éber marad, mert érzi, hogy nem a megszokott, biztonságos környezetben vagyunk. Ezért van, hogy sokkal könnyebben riadunk fel a kisebb zajokra is, mint máskor.

Masako Tamaki alváskutató is egyetért ezzel a tanulmánnyal. Ő és társai ugyanis több kutatást és kísérletet is végeztek, hogy megvizsgálják az alvás minőségét, otthoni és idegen helyen. Alvó emberek agyát vizsgálták, és érdekes eredményekre jutottak. Egy aszimmetrikus mintát fedeztek fel, ami szerint mikor idegen helyen alszunk, csak az egyik agyféltekénk pihen, míg a másik aktívan működik. A kísérletben részt vevők a kutatók által hirtelen csapott zajokra szinte azonnal felébredtek, ami csak alátámasztotta a vizsgálatot. Egyik agyféltekéjük valóban nyugtalan volt, nem volt képes a pihenésre, míg a másik „aludt”. A jelenség miatt a másnap reggeli ébredéskor azt érezhetjük, hogy még mindig fáradtak vagyunk, és ilyenkor érezzük a legnagyobb szükségét egy reggeli kávénak.

A tanulság tehát az, hogyha jól szeretnénk aludni és kipihenten ébredni, és ha tehetjük, mindig aludjunk saját otthonunkban, hogy agyunk mindkét oldala pihenhessen.

Kapcsolódó cikkek

Szexuálpszichológus

Szexuálpszichológus

Ezért fontos, hogy elmenj szexuálpszichológushoz.

4 tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás

4 tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás

Sokszor megfogadjuk, hogy leadunk néhány kilót, letesszük a cigarettát, vagy életmódot váltunk.