Anyagismeret: miért jó a gyapjú?

Évtizedekkel ezelőtt, ha meleg ruhaneműt szerettek volna viselni, akkor a gyapjú volt az első amire, mint anyag gondoltak. Nem volt más lehetőség, hiszen a mai korszerű anyagokat azóta kerültek forgalomba.
Anyagismeret: miért jó a gyapjú?

Ebben a cikkben megismerkedhetsz a gyapjúval.

A gyapjú

A merinó gyapjú a hagyományos gyapjúnál vékonyabb szálú gyapjúszál, a spanyol juhok egy fajtája adja ezt a vékonyságú gyapjúszálat. Fontos, hogy a gyapjú megújuló energiaforrás ugyan, de azt hangsúlyozni kell, hogy az állattartás nagy mennyiségű víz fogyasztást igényel, nagy mennyiségben nehezen komposztálható, mert nitrogénben nagyon gazdag.

Jellemző tulajdonságai közé tartozik, hogy télen hőtartó, és kényelmes, nyáron puha és strapabíró. A gyapjú melegét a gyapjúszál szerkezete biztosítja, így meleg ruhák gyártására különösen alkalmas. A gyapjúszál vékony és göndör, felülete hullámos és pikkelyekkel borított. Ettől a felépítéstől olyan jó a gyapjú hőelnyelő képessége, könnyen szigeteli a levegőt.

Két grammsúlyú gyapjút különböztetünk meg:

● vékony, ami 100-190 g/ m2, könnyű, közepesen hőtartó ruházat, meleg és párás környezetre

● vastag, ami 200-300 g/ m2, strapabíró, erősen hőtartó ruházat, hideg és száraz környezetre

Nyáron is viselhető a gyapjú?

A gyapjú egy hidrofil anyag, könnyen, gyorsan magába szívja a nedvességet, melegen és szárazon tart, ha azonban nedves állapotban még egy kevés hőt kibocsát, akkor a meleg, száraz levegővel való érintkezéskor hűteni fog, nem melegíteni. Magyarul a vizes vagy izzadt gyapjú, a párolgási folyamatnak köszönhetően elveszti a hőt, ha szabad levegőn viseled és napos időben. így a gyapjú télen hőszigetel, nyáron pedig nem lesz meleged benne. Bár a gyapjú kiváló nedvszívó, de lassabban szárad, ezért vigyázni kell a vizes gyapjú zoknival, mert könnyen megfázik a lábad.

A merinói gyapjú melegen tart és nem szagos

A gyapjú erős nedvszívó képességének köszönhetően, csökkenti a kellemetlen szagok kialakulását. Nem csak az izzadságot szívja magába, hanem a kellemetlen szagok kipárolgását is elzárja, több napon át képes csökkenteni a kellemetlen szagokat, de véglegesen megsemmisíteni nem tudja.

Mennyire strapabíró anyag a gyapjú?

Bármennyire is prémium viseletű a gyapjú azt tudni kell, hogy nem a legstrapabíróbb anyag. A műszálak -még ha nem is rendelkeznek azokkal a pozitív tulajdonságokkal, mint a gyapjú- sokkal strapabíróbbak, mint a gyapjú. Éppen ezért a gyapjú szálat az anyagban, hogy növeljék az anyag strapabírását, egy megerősített poliamid szállal veszik körbe. A gyapjú ruha tulajdonságai ezzel a kiegészítéssel minőségileg tovább javulnak.

Összegezve

A gyapjú állati eredetű, kényelmes, puha, természetes, meleg anyag, amelynek a rengeteg jó tulajdonságát, néhány negatív tulajdonság csökkenti. Ennek ellensúlyozására a gyapjú szálat megerősítik egy poliamid szállal és így egy kimondottan erős, jó minőségű anyagot kapunk.

Kapcsolódó cikkek

Sport bikini, sport fürdőruha, sportruházat – a Tchibo webáruház heti ajánlatából válogattunk

Sport bikini, sport fürdőruha, sportruházat

A Tchibo webáruház ruháiból válogattunk.

Ajándékvásárlás férfiaknak - válassz férfi karórát vagy karkötőt!

Ajándékvásárlás férfiaknak - válassz férfi karórát vagy karkötőt!

“Nem tudom” vagy “Bármit” - kifejezések, amelyek sokaknak ismerősek, amikor megkérdezik a férfiakat arról, hogy mit szeretnének karácsonyra, névnapra, születésnapra, vagy bármilyen alkalomra. Mit ajándékozzunk ebben az esetben?

Amit a jegygyűrű vásárlásról tudni érdemes

Amit a jegygyűrű vásárlásról tudni érdemes

Ha hamarosan jegygyűrűt fogsz kapni, vagy éppen kezditek az ékszerüzleteket járni a pároddal, néhány dolgot érdemes figyelembe venni, mielőtt kimondod az igent a gyűrűre.