Ahol minden lehetséges – A VR játékokon túl

Amellett, hogy bemutatjuk, melyek ma a legmenőbb VR játékok egy kicsit megvizsgáljuk a virtuális valóság egyéb felhasználási területeit is.
VR napjainkban - Ahol bármire lehetőségünk lehet

A virtuális valóság (virtual reality), mely az elektronikus technológiák összefoglaló neve, ma már nélkülözhetetlen mindennapjainkban. Legyen szó gyógyításról, lakberendezésről, orvostudományról, oktatásról, vagy éppen szórakoztatásról.

Egy kis történelem

Az emberek, kiváltképp a művészek fantáziáját mióta világ a világ, mindig is foglalkoztatta egy elképzelt világ fogalma. Természetesen korábban egyáltalán nem állt rendelkezésre semmiféle technikai eszköz, ami segítségükre lehetett volna képzeletük tárgyát élethűen másokkal is megosztani. Maradt tehát az írás, a festés, a zene, a tánc..

A VR technikai elődjének az I. világháború idején alkalmazott repülés szimulátorok tekinthetők. Ezután ugorhatunk az 50-es évekhez, amikor megjelent egy forradalmi találmány, a Sensorama, mely szerkezet a látványon kívül hang-, szag- és érintés érzetét is képes volt nyújtani.

A technika és a számítógép megjelenésével a fejlesztések rohamosan megindultak. Érkeztek a különböző kiegészítők, a fejhallgatók, a kesztyűk, stb. Ám ez idő tájt még akadtak megoldandó feladatok, mivel ezek a kiegészítők nem érték el azt a felhőtlen hatást felhasználóiknál. Sokuknak fájt a szeme, szédültek és a sebesség sem volt megfelelő.

És a folytatás…

A mai VR világ atyjaként Palmer Luckeyt tartják, aki 2011-ben, alig 18 évesen megalkotta az Oculus Rift-et. E szemüvegen keresztül már olyan vizuális élményt kaphatunk, melyre mindig is vágytunk.

Innen indultak hódító útjukra az ennek mintájára készült VR szemüvegek, mint pl. a Playstation VR, a HTC Vive, a Samsung Gear VR, stb. Mindegyik szemüveghez a megfelelő technikai háttér szükséges, így beszélhetünk számítógépes, konzolos vagy akár mobilos megoldásról.

Hol használjunk manapság?

A kérdés jogos, viszont a válasz kifejezetten egyszerű. Az élet szinte valamennyi területén. Éppen ezért felsorolni is nehéz. Vegyünk csak néhány példát! Otthonról kényelmesen bejárhatunk akár egy múzeumot, vagy megnézhetjük épülő otthonunkat, színházi előadást tekinthetünk meg, utazhatunk, és távoli barátokkal úgy beszélgethetünk, mintha mellettünk lennének éppen. Az orvostudományban, az oktatásban, mérnöki munkákban, virtuális terek bejárásában óriási szerepet tölt be ez a ma már egyre inkább mindenki számára kedvelt lehetőség.

No, de miért is szeretjük a játékok esetében?

Online játékaink során ebben a mesterséges világban, melyet egy számítógépes környezet segítségével hozunk létre, teljesen bele tudjuk magunkat képzelni az adott virtuális világban történő eseményekbe.

Számos változatból választhat a játszani vágyó játékos. Úgy gondoljuk azonban, hogy az elsődleges szempont a felhasználóknál, hogy olyan minőségi élményt nyújtson, és olyannyira magával ragadjon, mintha valóban ott lennénk abban a világban, abban a játékban.

Épp ezért népszerűek napjainkban az online kaszinók is, mert a VR segít megteremteni otthonunk kényelméből a személyesen látogatható kaszinókban kapott érzéseket.

Milyen típusú játékokról beszélhetünk?

Világszerte az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb kikapcsolódási forma, az online kaszinó. Magyarországon is már több mint ezer online szolgáltató van jelen. A játékban minden korosztály megtalálja a maga kedvenc játék típusát, legyen az nyerőgép, élő kaszinójáték, tábla és kártyajáték, póker, rulett, stb.

Az élő online kaszinójáték során a résztvevők chaten beszélgetnek egymással, és az élő osztóval is.

Melyek a legnépszerűbb fajták?

● Blackjack

● Roulett

● Póker

● Baccarat

Természetesen a játékokat a nyeremények teszik még izgalmasabbá. Az egyes játék oldalak különböző bónuszokat, jutalmakat kínálnak a játékosoknak, de akár VIP Programot is élvezhetnek arra az esetre, ha visszatérő játékosok lennének egy bizonyos kaszinó felületén.

Ám vigyázzunk, csak megbízható, ellenőrizhető, komoly pénzügyi háttérrel rendelkező és hosszabb múltra visszatekintő szolgáltatók oldalait látogassuk!

És a többi

A játékipar folyamatosan fejlődik, egyúttal a hardverek minősége és „tudása” is rohamosan tökéletesedik. A VR technológia és annak élvezete a játékok világában is egyre inkább teret hódít. Egyedüli „akadálya” a felhasználók körében az ára. Még nem mindenki engedheti meg sajnos a drágább kiegészítőket. Amíg viszont telnek az évek és arra várunk, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a tökéletes VR élményt nyújtó kütyük, addig számos szolgáltató ad lehetőséget ingyenes vagy fizetős részvétellel az önfeledt játékra.

A rendkívül változatos játékok között minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének leginkább tetsző játékát egy online kaszinóban. Van lövöldözős, hódítós, célbalövős, horror, utazós, autóvezetős, logikai, szerepjátékos, nyomozós, sci-fi, mese, fantasy, fejlesztős, misztikus, repülős, kincsvadászós minden ami felmerülhet benned.

Néhány kedvencet említenénk meg azok kedvéért, akik eltévednének a rengeteg kínálat között. Ugyan minden játék és a hozzátartozó elvárás szubjektív, éppen ezért nehéz abszolút népszerűségi listát összeállítani, de kutatásaink során a következő listát készítettük.

A jövő

Azt mondhatjuk tehát, hogy nagyszerű lehetőségeket ígér a VR - és akár videojáték, akár szerencsejáték érdekel minket biztos hogy nagyszerű élményekben lehet részünk az elkövetkező években. Attól függően hogy milyen játékok állnak hozzánk közel - változhat hogy melyik játék fog tetszeni, de ha a technológia ekkora mértékben fejlődik a jövőben is biztosak lehetünk benne, hogy nehezen fogunk tudni majd választani a végeláthatatlan jobbnál - jobb játékok között amit a VR kínál.

Kapcsolódó cikkek

Én kicsi Tescóm mobiljáték - félmillió letöltés!

Félmillió letöltésnél jár az Én kicsi Tescóm

Már több mint ötszázezren letöltötték az Én kicsi Tescóm mobiljátékot.

VR napjainkban - Ahol bármire lehetőségünk lehet

Ahol minden lehetséges – A VR játékokon túl

Amellett, hogy bemutatjuk, melyek ma a legmenőbb VR játékok egy kicsit megvizsgáljuk a virtuális valóság egyéb felhasználási területeit is.